Arthur Lane
Barangaroo Reserve
Barangaroo Reserve
Barangaroo Reserve
Church Point Development Project
Church Point Development Project
Victoria Park
Victoria Park
Victoria Park
Victoria Park
Sydney Light Rail Intersection
Lithgow CBD Revitalisation

Barangaroo Reserve

The Warren Smith and Partners Civil Engineering team led a design team (pre and post tender award) commissioned to provide Barangaroo Reserve with a sustainable solution to satisfy its irrigation demands. The reuse system included a 1.25ML stormwater storage tank and 0.25ML seepage water storage tank and pump room all located at RL-7.0m below the basement carpark. The seepage water captured came through a newly created 18m high hill and 900m of bio-retention swales capturing stormwater from the parkland. These areas removed 6 hectare of previously untreated stormwater coming off asphalt surfaces from discharging into Sydney Harbour.

Church Point Development Project

As part of the initiative of improving the road geometry within this busy precinct, Warren Smith and Partners Civil Engineering team have also been appointed to undertake the relocation of the existing Churchpoint bus stop and adjacent property driveway access. To further improve the safety of pedestrians within this vicinity, the section of realigned road will be zoned as a High Pedestrian Activity Area. The project has commenced construction and is expected to be completed in December 2017.

As part of the Church Point development project, which involves the realignment of McCarrs Creek Road and the construction of a new car park, WS+P has been engaged as part of a design and construct team, to undertake the design of the road re-alignment, pavement design, carpark layout design, stormwater drainage associated with the development and water quality treatment system.

Sydney Light Rail Intersections

As part of the Sydney Light Rail enabling works, three existing intersections in the suburb of Randwick required modifications so that they could become signalled intersections. The modified intersections were as follows:-

  • Arthur Street and Botany Street
  • Arthur Street and Belmore Street
  • Barker Street and Botany Street

WS+P were engaged by Ward Civil to undertake the design of the modifications for the civil elements as follows:-

  • Kerb adjustments including pram ramps and kerb and gutter;
  • Road pavements for remediation works;
  • Drainage modifications, and;
  • Traffic control devices

Arthur Street

As part of the Sydney Light Rail enabling works, WS+P were involved in the design of the Arthur Street access road in Randwick. The new access road is required as the existing access from High Street is being removed to allow for the construction of the Sydney Light Rail.

WS+P were engaged to undertake the design of the new roadway, pavement design, retaining walls and stormwater drainage associated with the development.

Arthur Lane

A new access lane, Arthur Lane, has been constructed off Arthur Street in Randwick to provide alternate access to four High Street properties. This access lane is required as the construction of the Sydney Light Rail will remove the existing High Street access to these properties. The access lane is a shared zone allowing for both vehicular and pedestrian movement.

WS+P were engaged by Ward Civil to undertake the design of the following civil engineering elements: –

  • 110m of public laneway utilising 3D software to generate contours, longitudinal and cross-section;
  • Road pavements;
  • Bulk earthworks and cut/fill balance;
  • 200m of stormwater drainage, including pits and pipes;
  • Interface works with adjacent properties which required liaison with residents, and;
  • Traffic control devices

Lithgow CBD Revitalisation

The Lithgow CBD Revitalisation program is a major initiative of Council to refurbish existing Public Domain areas in order to reinforce pedestrian links between key areas of the CBD. WS+P were engaged by Environmental Partnership to address the following civil engineering elements:

  • Major signalised intersection upgrade with raised threshold and traffic control devices
  • Cook St Plaza Upgrade with raised threshold
  • Pavement design for Trafficable Pavers
  • Provision of Stormwater and Surface drainage systems

Victoria Park

The Victoria Park upgrade included the construction of a loop and internal pathways, an activity zone and significant remediations to the existing Northam Pond consisting of the installation of a bioretention area and wetland reticulation. WS+P were involved from concept design stage through to construction including construction quality control.