Australian Institute of Nanoscience
UTS Alumni Green
Shared Pathway, University of Sydney
Shared Pathway, University of Sydney
Shared Pathway, University of Sydney
Shared Pathway, University of Sydney

Australian Institute of Nanoscience

The project required the deviation of a Sydney Water DN900 stormwater trunk main around the new Nanoscience Precinct. The design incorporated a new pressurised stormwater pipe system to ensure no surcharge flows reticulated into the depressed site. An alternate overflow system was also provided to the sports oval to prevent downstream flooding.

Alumni Green, University of Technology Sydney

A rainwater reuse and water quality system was designed for UTS’ Alumni Green area. The system included a rainwater capture system, on site detention tank and gross pollutant trap to treat the captured stormwater. The rainwater passes through a sand filtration system and UV/chlorination disinfection system to further purify the water.

Shared Pathway, University of Sydney

The University of Sydney required a shared vehicle and pedestrian access way to provide alternate access to the Bruce William Pavilion grandstand. The access lane is required as the development of the Health Precinct will remove the existing Blackburn Circuit access to the grandstand. The access lane is a shared zone allowing for both vehicular and pedestrian movement.

The design had to take a number of important features into account such as the several significant trees that exist along either side of the access way alignment. WS+P designed the access lane to minimise impact to these existing tree as much as possible. Only one tree was removed to facilitate the installation of the access way. Another interesting feature considered in the design was the existing monument which could not be relocated as it is a heritage item. The design included:

  • Design of 124m of shared vehicular and pedestrian laneway utilising 3D software to generate contours, longitudinal and cross-sections;
  • Design of road pavements;
  • Coordination for services requirements;
  • Design of 33m of low level retaining wall to facilitate the construction of the shared access way and the protection of existing tree root zones, and;
  • Design of statutory and University signage along the access way.